'Hemşire açığı kontenjan artırarak çözülmez'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2012 13:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hemşirelik Eğitimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülseren Kocaman, Sağlık Bakanlığı'nın 2023 yılında 200 bin doktor, 400 bin hemşire sayısına üniversitelerdeki kontenjanları artırarak ulaşmasının mümkün olmadığını söyledi. Kocaman, hemşirelerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

Hemşirelik Eğitimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülseren Kocaman, Öğrenci Hemşireler Derneği Başkanı Ali Kaplan'ın katılımı ve İzmir Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Emine Çakırcalı'nın moderatörlüğünde düzenlenen ?Türkiye'de Hemşirelik Eğitimi: Mevcut Durum, Sorunlar ve Öneriler? paneli İzmir Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Dokuz Eylül, Ege, Şifa, Kâtip Çelebi ve Celal Bayar üniversiteleri Hemşirelik Fakültesi ve İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi akademisyenlerinin katılımı ile gerçekleşen panele öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.

2007 yılında değişiklik yapılan 6283 Sayılı Yasa üzerinden hemşirelik mesleği ile ilgili güncel durumu değerlendiren Hemşirelik Eğitimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kocaman, Sağlık Bakanlığı'nın 2023 yılı için 200 bin doktor, 400 bin hemşire hedefinin ulaşılamaz olduğunu söyledi. Halen 14 bini sağlık meslek lisesinde eğitim alan 40 bin hemşirelik öğrencisinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kocaman, yasada yapılan yeni düzenlemenin gerektirdiği şekli ile sağlık meslek liselerinin kapatıp hemşirelik eğitimini lisans düzeyine taşıyacak yeterli öğretim elemanının olmadığı söyledi. Kocaman sözlerini şöyle sürdürdü: ?Hemşirelik mesleğinin sorunları aşılmadığı sürece Bakanlık'ın hedefine sadece eğitimdeki kontenjanı arttırarak ulaşmak mümkün değil. Yeterli öğretim personeline sahip olunmadığı gibi eğitim programları çok yüklü, altyapı ve uygulama alanları yetersiz, rol model eksikliği yaşanıyor ve uygulama-üniversite işbirliğinde olması gereken noktaya ulaşmamış durumda. Bu şartlar altında hemşirelerin çalışma şartları iyileştirilmediği sürece eğitim alan kişiler mesleklerinden uzaklaşacak ve 2023 yılında da nüfusun ihtiyacı olan hemşire sayısına ulaşılamayacak.?

Sağlık meslek liselerinde erken yaşta verilen hemşirelik eğitimini doğru bulmadığını belirten Kocaman, ?Avrupa'da 17 yaşını tamamlamayan bireylere hemşirelik eğitimi verilmiyor. Türkiye'de ergen yaşta verilen eğitim ve hasta sorumluluğunun yüklenmesi sorun oluşturuyor.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber